Geschiedenis

De oprichting

Het orkest werd gesticht in de prille twintiger jaren van de vorige eeuw. De belangrijkste objectieven waren het ondersteunen van de lokale arbeidersbeweging. Het orkest was van geen signifikante betekenis in het hafabra gebeuren tot een nieuwe jonge dirigent, Gustaaf Devolder, de leiding van het orkest overnam in het begin van de jaren zestig. Een hele lichting jonge muzikanten, leerlingen van de Harelbeekse muziekacademie, werd gerecruteerd en hierdoor verbeterde de kwaliteit van het orkest stelselmatig.

De jaren zestig en zeventig

In 1964 nam het orkest voor de eerste maal deel aan een provinciaal tornooi en promoveerde onmiddellijk. De promoties volgden elkaar op en in 1974 werd de hoogste afdeling bereikt: de superieure afdeling. Tussendoor had het orkest ook met succes enkele maal deelgenomen aan het nationaal tornooi van de Stad Antwerpen. Een nieuwe kentering kwam er toen resoluut de richting van de populaire muziek werd ingeslagen. Ondertussen werd de kwaliteit van het orkest verder uitgebouwd en nam het aantal leden verder toe. Het orkest wist in Harelbeke de dalende trend in de belangstelling voor harmonie- en fanfareverenigingen om te buigen door "amusementsconcerten" te geven waarbij in een ontspannen sfeer populaire muziek werd gebracht, veelal van Amerikaanse origine. Tenminste tweemaal per jaar werden hiervoor tot 800 toehoorders aangetrokken. Dit betekende helemaal niet dat roekeloos de commerciële toer werd opgegaan. Er werd steeds veel aandacht besteed aan een verantwoorde smaak in de uitvoering en de originele harmoniewerken prijkten bovenaan het repertorium.

De jaren tachtig

De scholing van jongeren, in de eerste plaats in de Stedelijke Muziekacademie van Harelbeke, later ook in de Kunsthumaniora en in de Conservatoria van Gent en Brussel en de aantrekkingskracht die de harmonie op deze jongeren uitoefende, zorgden ervoor dat het concept van de harmonie niet op drijfzand was gebouwd. In 1982 werd de eerste LP opgenomen. Deze werd regelmatig opgevolgd door andere, en telkens betere, uitgaven. In 1987 werd de vierde LP ook op Compact Disc uitgegeven. Sindsdien volgden, met een frekwentie van één per jaar, nog elf CD-uitgaven. De CD-opnames worden regelmatig gedraaid in de programma's van de VRT en van de gespecialiseerde programmatie van buitenlandse zenders. Het repertorium evolueerde van de amusementsmuziek naar het specifiek harmoniegebeuren.

Van 1985 tot 2000

Internationaal kwam de doorbraak in 1985 met de deelname aan het WERELD MUZIEK CONCOURS te Kerkrade waar het orkest eerste laureaat werd in de 1ste Divisie. De harmonie behaalde 341 punten op 360. In 1986 geeft Gustaaf Devolder de dirigeerstok door aan Geert Verschaeve, die het orkest volgens hetzelfde concept verder uitbouwt. In 1987 werd voor het eerst deelgenomen aan het "Certamen Internacional de Bandas de Musica" in het Spaanse Valencia. Dit tornooi vormt samen met het WMC te Kerkrade de top van het internationale hafabra-gebeuren. Opnieuw behaalde het orkest de hoogste score van het tornooi. In 1988 werd dit nogmaals overgedaan. In 1989 stond het vierjaarlijkse WMC opnieuw op het programma. De Concertafdeling, waarin alleen wordt opgetreden op uitnodiging van de organisatie, verenigt de beste orkesten ter wereld. De harmonie Vooruit haalde de derde hoogste score met 343 punten op 360. In 1990 trad het orkest opnieuw aan in Valencia, in de afdeling Especial A, de hoogste afdeling van het tornooi, en haalde een eerste prijs met staande ovatie en lof van de jury voor de progressieve musiceertrant van het orkest. In dit jaar werden eveneens twee concerten verzorgd in het Franse Nantes.

In 1991 werd deelgenomen aan de WASBE conferentie in Manchester. WASBE staat voor World Association for Symphonic Bands and Ensembles. Deze organisatie nodigt om de twee jaar orkesten uit voor de creatie van nieuwe composities. Harmonie Vooruit bracht er de wereldcreatie van "Due Pitture" van de Vlaamse componist Roland Coryn. In 1994 bracht het orkest de wereldcreatie van "Eight Belgian Impressions" van André Waignein op de compositiewedstrijd ter gelegenheid van het festival "COUP DE VENTS" te Le Havre, Frankrijk. André Waignein werd laureaat met de uitvoering van Vooruit. In juli 1995 ondernam het orkest een bijzonder geslaagde concertreis naar Oostenrijk, waar op uitnodiging van diverse muziekinstellingen vier concerten werden gegeven. Door de nationale Oostenrijkse televisie werden beelden uitgezonden van één van deze concerten. Juli 1996 startte met een concert te Parijs, in het prachtige park "Jardins du Luxembourg", op uitnodiging van de Franse Senaat. Aansluitend daarop ging een zeer geslaagde concertreis naar Spanje door, waar op uitnodiging van meerdere muziekinstellingen, drie concerten werden gegeven, met als apotheose een concert als "banda invitada" op het "Certamen Internacional" in de arena van Valencia.

In 1997 viert VOORUIT zijn 75-jarig bestaan. Begin mei musiceren bijna 40 orkesten op het Regionaal Muziekfestival. Tijdens de maand juli brengen internationaal vermaarde harmonieorkesten verschillende concerten in Harelbeke. In november organiseert Vooruit een tweedaags Brassband-festival met de beste brassbands van België. In juli 1997 werd de internationale status van het Harmonieorkest VOORUIT bevestigd op het WMC in Kerkrade. VOORUIT eindigde als hoogst geklasseerde buitenlands orkest. In de negentiger jaren wordt qua repertorium een nieuwe richting ingeslagen: naast het harmonierepertorium werden ook een aantal grote klassieke werken in harmonie-transcriptie gebracht, zoals de Bolero van Ravel, het Capriccio italien en de Ouverture 1812 van Tsjaikowski, de Feestouverture van Brahms, .....

Het Harmonieorkest Vooruit besteedt grote aandacht aan de promotie van onze Vlaamse componisten. Op de concerten, de radio- en CD-opnamen wordt consequent werk van Vlaamse toondichters gespeeld. Op die manier werd werk gebracht en opgenomen van Dirk Brossé, Willem Kersters, Jacqueline Fonteyn, Jan Haderman, Jan Vanderroost, André Waignein, August De Boeck, Willy Soenen, Godfried en Frédéric Devreese en uiteraard van de Harelbekenaren Peter Benoit, Jan Decadt, Roland Coryn en Elias Gistelynck. Op de concerten gebracht door het orkest, hebben de componisten nooit hun enthousiasme voor de uitvoering van hun werken onder stoelen of banken gestoken. Bekroning van deze ontwikkeling waren de drie officiële aanstellingen, in 1995, 1996 en 1997 van het orkest als "Cultureel ambassadeur van Vlaanderen" door de Vlaamse Regering.

Van 2000 tot 2010

In het nieuwe millenium timmert Vooruit met een verjongd bestuur verder aan de weg. In april 2000 wordt Vooruit de eerste laureaat van het Internationaal Concours van Straatsburg, met een prachtige uitslag: 97%.

In 2001 blijft Vooruit op het Provinciaal Concours behouden in de Superieure afdeling, en later dat jaar bewijst het orkest dat het ook zijn plaats waard is in de Concertafdeling van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Vooruit wordt er vijfde laureaat, met een score van 93,67%.

Hoogtepunt van 2002 is de concertreis naar Zwitserland, met concerten op het International Alpine Music Festival van Saas-Fee en op het Jungfrau Music Festival in Interlaken. Eerder dat jaar bracht Vooruit een opgemerkte driedaagse bij de opening van Anno '02, een festival georganiseerd n.a.v. 700 jaar Guldensporenslag. Met het hedendaagse oratorium "Welp" van de jonge componist Johan De Smet oogste Vooruit veel lof bij een publiek dat minder vertrouwd is met het medium harmonieorkest.

In 2004 neemt Vooruit deel aan het concours van het Jungfrau Music Festival in Interlaken (Zwitserland). Het orkest brengt er o.a. de integrale suite "The Planets" van Gustav Holst. Vooruit wordt Eerste Laureaat in de hoogste afdeling van het concours, en gaat naar huis met het Gouden Diploma.

Op het 15de WMC in Kerkrade wordt Vooruit Wereldkampioen in de Concertafdeling, de allerhoogste en meest veeleisende afdeling op het concours.

Deze ultieme bekroning was geen eindpunt, het vormde enkel maar de aanzet om onze reputatie verder alle eer aan te doen in de daaropvolgende projecten. Zo werd het orkest in 2007 uitgenodigd voor een galaconcert op de WASBE-conferentie in het Ierse Killarney. De vele succesvolle projecten ontgingen evenmin de Vlaamse Regering. In hetzelfde jaar behoorde Vooruit tot de genomineerden voor de Vlaamse Cultuurprijs.

Op het Wereld Muziek Concours van 2009 bevestigde Voor uit zijn status van Europees toporkest met een schitterende tweede plaats. In 2010 werd Vooruit Derde Laureaat op het Certamen Internacional de Bandas de Música van Valencia.

Van 2010 tot 2020

Tijdens de zomer van 2011 sloeg Vooruit z’n vleugels uit, en trad voor de eerste keer op buiten Europa. Het warme onthaal en de superenthousiaste reacties van het publiek maakten van de tiendaagse concertreis op Jeju, een eiland ten zuiden van Zuid-Korea, voor alle deelnemers een onvergetelijke ervaring.

In 2016 nam fluitist, pianist and dirigent Erik Desimpelaere het dirigeerstokje over van Geert Verschaeve. Eén jaar later tourde het orkest in het Italiaanse Toscane. In 2019 won Vooruit opnieuw de eerste prijs in de eerste divisie van het Certamen Internacional de Bandas de Musica in Valencia.

Sinds 2004 brengt vooruit ook traditioneel het finaleconcert van de tweejaarlijkse internationale Harelbeekse compositiewedstrijd. De wedstrijd stimuleert hedendaagse componisten in hun werk voor harmonieorkest. Bijzonder is het feit dat de werken van de finalisten door Vooruit gecreëerd en opgenomen worden. The wedstrijd, opgericht door Roland Coryn, wordt sinds 2017 geleid door Erik Desimpelaere.

In 2018 nam Vooruit ook een DVD op. Veel opnames kunnen ook gevonden worden op YouTube en Spotify.

2022: Vooruit viert zijn honderdste verjaardag

In 2022 viert ons orkest zijn honderdste verjaardag, met concerten, een festivalweekend, de publicatie van een boek over onze geschiedenis, en als kers op de taart de derde prijs in de concertdivisie op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.
Alles over onze 100e verjaardag!