Artistieke cel

Chef-dirigent

Erik Desimpelaere

Erik Desimpelaere (°Harelbeke, 28-06-1990) is een Belgische componist, pianist en dirigent. Hij behaalde een Masterdiploma Piano aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Piet Kuijken en een Masterdiploma Compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen bij Wim Henderickx en Luc Van Hove. In 2018 behaalde hij een Bachelordiploma Orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ed Spanjaard en Lucas Vis.

Erik Desimpelaere is chef-dirigent van het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke. Hij was enkele malen te gast bij de Dutch National Opera Academy als assistent, dit bij de producties ‘The Mother of the Black-Winged Dreams’ (Hanna Kulenty), ‘Cendrillon’ (Jules Massenet) en ‘Hänsel und Gretel' (Engelbert Humperdinck), 'The rape of Lucretia' (Benjamin Britten) en 'Cosi fan tutte' (W.A. Mozart). Hij dirigeerde in 2016 de wereldpremière van ‘Over’ (Rick Van Veldhuizen) op het Opera Forward Festival in de Nationale Opera te Amsterdam. In 2018 dirigeerde hij twee concertante uitvoeringen van Brittens kameropera 'The Turn of the Screw'. Hij is tevens curator van de International Composition Competition Harelbeke (ICCH), een wedstrijd die componisten van over de hele wereld aanspoort de muzikale taal van de 21ste eeuw te integreren voor het medium harmonieorkest. Hij is daarnaast ook dirigent van het Kortrijks Symfonisch Orkest.

Erik Desimpelaere heeft als pianist een vast duo met zijn broer David Desimpelaere, contrabassist.  Ze brengen een mix van origineel contrabasrepertoire en transcripties.

Erik Desimpelaere componeert ook muziek, voor diverse bezettingen: van symfonisch orkest, muziektheater, harmonieorkest tot kamermuziek en solo repertoire. Het fundament van zijn composities ligt bij één van basisprincipes van de Westerse muziek: het samenspel van twee horizontale lijnen en de verticale resultante daarvan.  Door dit basisprincipe te combineren met een gericht gebruik van de verworvenheden uit de 20ste eeuw en een interesse voor cross-over met jazz- en popmuziek, zoekt hij naar een eigen 21ste-eeuwse taal.

Meer informatie over Erik vindt u op zijn website.

 

Directie-assistent

Pieter Vandenberghe

Pieter Vandenberghe (°1982) startte zijn muziekopleiding aan de SAMWD Harelbeke, waar hij piano en eufonium volgde. Aan het Conservatorium van Gent behaalde hij in de klas van Johan Duijck het diploma van Meester in de Muziek, en slaagde voor het eindexamen piano met grootste onderscheiding. Daarna haalde hij bij Guy Audenaert het Meesterdiploma eufonium en studeerde hij directie bij Dirk Brossé. Hij volgde masterclasses bij o.a. Jean-Claude Vanden Eynden, Jan Michiels en Boyan Vodenicharov en Jukka Myllys.

Pieter heeft gewerkt als leerkracht piano en samenspel in verschillende academies en blijft actief als kamermuzikant en begeleider op wedstrijden. Ook is hij aan de slag is als euphoniumspeler bij de Koninklijke Muziekkapellen van Defensie en als pianist bij het Groot Harmonieorkest der Gidsen.

Pieter was van 2007 tot 2010 dirigent van harmonieorkest de Filharmonie in Kortrijk en is in zijn vrije tijd ook muzikant bij Brass Band Leieland en Braz’art. Hij functioneert in deze verenigingen regelmatig als hulpdirigent en treedt op als solist, waarbij hij zowel creaties als solistenprijzen op zijn actief heeft.

Pieter is een veelgevraagde muzikant in de Vlaamse hafabrawereld en speelt al jaren in het muziektheatergezelschap Oot Kwizien.

 

Assistenten repertoirekeuze & muzikale planning

David Vandekerckhove & Tim Van Thuyne

 

David Vandekerckhove (°1974), sinds 1987 lid van Vooruit als percussionist en eerste bastubaspeler, behaalde het Meesterdiploma Muziek aan het Conservatorium van Gent met als specialisatie Tuba. Ook verdiende hij de eerste prijs Notenleer. Momenteel werkt hij aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Harelbeke.

Tim Van Thuyne (°1994) volgde hobo, althobo en kamermuziek aan de SAMWD Harelbeke bij Yf Bourry. Hij behaalde een master musicologie aan de KU Leuven en een bachelor hobo aan het Conservatoire Royal de Bruxelles. Momenteel vervolmaakt hij hier zijn master hobo in de klas van Eric Speller. In 2018 werd Tim aangesteld als (alt-)hoboïst bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht. Tim is laureaat van verschillende nationale wedstrijden waaronder Belfius Classics en de Belgische solistenwedstrijd Sonatina.

 

Ere-dirigent

Geert Verschaeve

Geert Verschaeve studeerde aan het conservatorium van Gent waar hij diverse eerste prijzen behaalde, onder andere voor trombone en kamermuziek. Na zijn studies werd hij aangesteld als leraar koper aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Harelbeke en het Kunsthumaniora te Gent. Hij is eveneens een veel gevraagde trombonist in diverse Vlaamse orkesten en heeft als solo-trombonist bij de Vlaamse Opera van Antwerpen gespeeld. In 1986 werd hij aangesteld als dirigent van Harmonieorkest Vooruit, als opvolger van zijn leraar en bezieler Gustaaf Devolder. Onder de leiding van Geert heeft Vooruit een indrukwekkend palmares ontwikkeld, dankzij talrijke successen in binnen- en buitenland. Zo werd het orkest laureaat op de gerenommeerde tornooien van Kerkrade en Valencia. Momenteel is Geert Verschaeve lesgever aan SAMWD Harelbeke, het Kunsthumaniora Gent en Hogeschool Gent.